header taalcongres 1680

Taalcongres Aanmeldbutton 250px

Programma

Biografie sprekers

Praktische informatie

Aanmelden

Woensdag 25 september
16.00-19.30 uur

Biblionet Drenthe
De Nieuwe Kolk
Assen

Hoezo plezier met taal?!
Curriculum.nu, en dan heb ik net mijn schoolplan klaar…
Laaggeletterdheid? Onze kerntaak is de (leer)ontwikkeling van kinderen.
Taalontwikkeling, mijn rol of die van ouders?
Digitale geletterdheid, dat pak je toch integraal aan!
Lezen is een cadeautje!

Had een van deze quotes van jou kunnen zijn?

Wij nodigen je van harte uit voor het Taalcongres op woensdag 25 september waarin wij aandacht geven aan deze vaak herkenbare zienswijze. Laat je bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen door experts op het gebied van laaggeletterdheid en digitale geletterdheid. Onze sprekers geven je tips om kinderen te inspireren en te motiveren, ook met behulp van ICT. Je gaat naar huis met handreikingen om taalproblemen om te zetten in taalplezier! Een leerzame, maar bovenal leuke middag met een hapje en een drankje.

Trakteer jezelf op een cadeautje en ga er even tussenuit. We zien je graag op woensdag 25 september in de Nieuwe Kolk in Assen! 

Klaar voor een middag taalplezier?

Als je vanuit je professie, op wat voor manier dan ook, betrokken bent bij de taalontwikkeling van kinderen, dan weet je dat dit onderwerp voortdurend om aandacht vraagt. Het aantal laaggeletterden groeit, waardoor kinderen - later de volwassenen in onze samenleving - vaak onvoldoende meekomen in de maatschappij. Nieuwe generaties worden geboren en je begrijpt dat de problemen op het gebied van taalvaardigheid vaak worden doorgegeven.

Preventie, een structurele aanpak en het probleem aanpakken bij de wortels, dat is waar Biblionet Drenthe zich voor inzet. Want ook in Drenthe kampt een deel van de kinderen met problemen op het gebied van taalvaardigheid of digitale vaardigheid. Biblionet Drenthe ondersteunt scholen en organisaties in de kinderopvang - en daarmee ook ouders - bij de aanpak hiervan.

Programma


programma taalcongres

Biografie sprekers 

bas maliepaard

Bas Maliepaard

Bas Maliepaard (1982) werkt als freelance journalist, recensent en dagvoorzitter. Hij schrijft o.a. voor Trouw, Margriet en Flow over onderwerpen in de hoek van kunst, cultuur, literatuur, media en showbizz. Hij is gespecialiseerd in jeugdliteratuur en interviews met bekende artiesten. Ook presenteert hij maandelijks De Grote Vriendelijke Podcast, over jeugdliteratuur, en werkt hij als tekstschrijver. Bas Maliepaard studeerde journalistiek en deed de uitgeversopleiding. En eigenlijk het belangrijkste: hij is vader van Max (4) en Ella (1).


maurice de greef

Maurice de Greef

Maurice de Greef is leerstoelhouder UNESCO Leerstoel Volwasseneneducatie aan de Vrije Universiteit Brussel, onderzoeker en adviseur van Artéduc en extern onderzoeker aan Maastricht University. Momenteel is hij landelijk en in Europa vooral bekend door het eerste succesvolle effectonderzoek van Volwasseneneducatie. Daarnaast is hij onderwijsadviseur en begeleidt hij instellingen en gemeenten als trainer, discussieleider en procesmanager om educatieve, welzijns- en onderwijsdiensten voor kwetsbaren in de samenleving te verbeteren. Inmiddels heeft hij in diverse Europese landen onderzoek gedaan naar de impact van leertrajecten en ook een Europese studie gedaan naar het leerstelsel voor volwassenen.


matijs lips

Matijs Lips

Matijs Lips (1985) van het Dr. Nassau College in Beilen mag zich minstens een jaar lang 'Beste leraar Nederlands van 2018' noemen. Lips houdt zich bezig met het inrichten van een taalrijke leeromgeving waar leerlingen geprikkeld worden om hun (taal)grenzen te verkennen en te verleggen. Verder heeft hij een natuurlijke interesse voor filosofie en die kennis integreert hij graag in zijn curriculum.
Met als resultaat: al zijn leerlingen lezen zeker zes boeken per jaar. Ook schrijven ze gedichten en maken ze films over de gelezen boeken. Dit geheel tegen de landelijke trend in.


eliane segers 

Eliane Segers

Eliane Segers (1972) behaalde zowel een Master Taal, Spraak & Informatica als een Master Cognitiewetenschap. Ze promoveerde op onderzoek naar multimediale ondersteuning van ontluikende en beginnende geletterdheid. Bij de TU Twente werkte ze als bijzonder hoogleraar Reading and Digital Media, een leerstoel op initiatief van Stichting Lezen. Daarnaast werkt ze aan de Radboud Universiteit als hoogleraar Leren en Technologie. Haar onderzoek richt zich op individuele variatie in leren en leerproblemen, met een specifieke interesse in hoe ICT het leren kan ondersteunen. Onderwerpen zijn o.a. leren lezen, begrijpend lezen, hypertekst lezen, tweetaligheid, dyslexie en wetenschappelijk redeneren.


ronald snijders

Ronald Snijders

Ronald Snijders (1975) is absurdist, schrijver en programmamaker. Hij was onder andere te zien in het VARA-televisieprogramma Rambam, als tafelheer in DWDD en bij De Slimste mens. Hij brak door als co-auteur van De Alfabetweter, het woordenboek met 1000 nieuwe, onzinnige woorden. Zijn meest recente boek is Kopdichtbundel (2017), een verzameling gedichten bestaande uit krantenkoppen die hij wekelijks in Het Parool publiceerde. Momenteel speelt hij zijn nieuwe theatershow Groot Succes 2.

 

 

Praktische informatie

Datum en tijd

woensdag 25 september
16.00 – 19.30 uur

Locatie

De Nieuwe Kolk
Weiersstraat 1
9401 ET Assen

Voor wie

Dit congres is allereerst bedoeld voor beslissers binnen het onderwijs en kinderopvang in de provincie Drenthe. Ook leescoördinatoren, intern begeleiders, provinciale en gemeentelijke beleidsmakers zijn van harte welkom. Andere belangstellenden kunnen contact opnemen met secretariaat@biblionetdrenthe.nl.

Kosten

De kosten voor dit congres bedragen € 50.
Een volgende persoon per school of kinderopvang betaalt slechts € 25.
Drankjes en een hapje eten zijn bij de prijs inbegrepen.

Na aanmelding ontvang je een deelnamebevestiging. Betaling vindt achteraf plaats. Je ontvangt hiervoor een factuur.

Annuleren

Kosteloos annuleren kan tot 26 augustus. Daarna wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Je mag ook een vervanger sturen.

Openbaar vervoer en parkeren

De Nieuwe Kolk ligt op ongeveer 15 wandelminuten vanaf station Assen.
Parkeren is mogelijk in de parkeergarage van De Nieuwe Kolk .

Organisatie

De organisatie van het Taalcongres is in handen van het team Educatie van Biblionet Drenthe.

Taalcongres Aanmeldbutton 250px